Beanbag

Beanbag är det engelska ordet för sittsäck. I Sverige benämns denna möbel främst som sittsäck men vissa väljer att använda det engelska ordet beanbag. Här nedan presenteras vad du kan tänka på i val av beanbag och vilka produkter som finns att välja på.

Fatboy Sittsäck Sittsäckar till barnrum Sittsäck med fÃ¥rskinn Flytande saccosäckar

Beanbag för en person – eller för flera?

De flesta säckar har en storlek som passar för en vuxen eller flera barn. Men det finns även ”familjemodeller”. Dessa är riktigt stora!

En klassisk Fatboy är 140*180 cm och rymmer en vuxen. En X-large Sittsäckssoffa är hela 200*300 cm. Utan problem kan man vara 3-4 personer på den.

Se utbud på Extra Stora Beanbags

Beanbag för barn – eller för vuxna?

Det är två saker som skiljer sig mellan beanbags för barn och för vuxna. Det är storleken och designen. En del tillverkare har valt att skapa en Original samt en Junior vilket är exakt samma modeller men där Junior är något mindre. Här kan exempelvis FatBoy nämnas där Original är 180*140 cm och Junior 100*130cm. Det finns även märken som enbart tillverkar barnmodeller som exempelvis NG Baby Big Star.

sport sittsäck

Det andra som skiljer modellerna åt är tryck och design. Många beanbags är enfärgade i allt från mer diskreta färger som svart och grått till starkare nyonfärger i rosa och grönt. Sen finns det de med speciellt tryck på. För barnen kan det vara extra roligt att få en beanbag med Musse Pigg eller med utseende av ett djur. Märket Firm Living  har exempelvis modeller med tryck av en uggla eller elefant.

Se utbud på Beanbags för barn

Laga fatboy produkter

Sittsäckar att ha utomhusBeanbag som kan vara ute – eller bara inne?

Det är ytterpåsens material som avgör om du kan ha din beanbag ute eller om den främst bör hållas inomhus. Det man egentligen menar då är om modellen tål fukt eller inte. En varm sommardag kan alla beanbags tas ut på altanen utan att de skadas. Men många måste tas in över natten och mår inte bra av att läggas på fuktigt gräs. Modeller som tål fukt har ofta ett lite hårdare material i ytterpåsen.

Se utbud på Beanbags som kan vara utomhus

 

Beanbag som kan vara i vatten – eller undviker vatten

Det finns ett par modeller av beanbags som inte bara tål vatten – de kan till och med vara i vatten. Här kan märket Celmar of Sweden nämnas vars säckar flyter på vattnet. De ska absolut inte användas som flytleksak för barn då de inte är har den säkerhetsnivån. Däremot kan vuxna sitta i dessa modeller när man vill njuta av en skön avslappnande stund i poolen. Blir det för varmt i solen är det ju nära till vattnet…

Se utbud på Beanbags som kan flyta

 

Beanbag med fårskinn – eller av canvas

Saccosäckar med fårskinnEtt par mer exklusiva modeller av beanbags med fårskinn finns att välja på. En del av dessa är sydda i mjukt och behagligt tyg och har på ovansidan en fårskinnsdel som gör det extra mysigt att sitta på säcken/sittpuffen. Det finns även de där hela modellen är sydd av fårskinn. Beanbags tillverkade av fårskinn eller annat skinn är generellt dyrare än de som är tillverkade i slitstarkt canvastyg. Men de är betydligt mjukare och mysigare.

Det vanligaste materialet är en slags canvastyg. Det är detta material som bland annat Fatboy använder på sina beanbags. Detsamma gäller Roomox och många liknande märken. Fördelen är att materialet är mycket slitstarkt så de håller länge även om barnen leker med de dagligen. En annan fördel är att de är väldigt lätta att göra ren. Smutsen fastnar knappt på den glansiga ytan och skulle det uppstå smutsfläckar kan dessa oftast tas bort med tvål och vatten.

 Se utbud på Beanbags med fårskinn

Med avtagbart tyg – eller inte?

En del beanbags är uppbyggda av en ytterpåse samt en innerpåse. I innerpåsen ligger sedan EPS-kulorna som gör säcken så bekväm att sitta i. Det finns minst två fördelar att välja en modell med innerpåse. För det första kan man lätt ta bort ytterpåsen och tvätta den vid behov. Det är bara att dra upp dragkedjan och montera bort den. För det andra kan man byta ytterpåse utan att behöva köpa ny beanbag.

Självklart går det även att tvätta ytterpåsar där EPS-kulorna ligger direkt i ytterpåsen. Men då måste man först hälla ut dessa kulor i någon annan påse. Ett arbete som kan låta enkelt men kulorna är så lätta att de otroligt lätt sprider sig i ett rum vid minsta lilla vindpust.

De utan innerpåse är generellt billigare. Ett alternativ är att köpa en sådan modell och sedan komplettera med egen innerpåse för ca 200 kr.

Se utbud av innerpåsar till beanbags

 

Med handtag – formbar via remmar?

Det unika med Fatboy Buggle Up är de remmar och ”ögglor” som sitter på sidan av sittsäcken. Tack vare dessa kan sittsäcken betydligt enklare formas som en sittfotölj eller läggas ut på golvet som en klassisk modell. Finns behovet att forma säcken till en stol / solstol finns alltså fördel om dessa remmar finns. Ett alternativ är annars att montera dessa själv. Längst ut på alla sittsäckar finns en platt yta (rejäl sömnsmån….). Där kan läderremmar och öglor fästas samt öljetter monteras. Bilden till höger är på ett läderhandtag från Barahandtag.se, till en kökslucka. Så hittas inte färdiga, och passande, läderremmar i inredningsbutiken för möbler kan kökshörnan besökas. Behöver du hjälp? Gå till en skomakare! De är vana att jobba med läder och skinn. Till stor sannolikhet kan de även fästa remmarna på sittsäcken.