Laga eller köpa ny sittsäck? Intervju med Laglappen

Den vanligaste frågan som vi fått under 2020 är ”går det köpa enbart ett fodral?”. De allra flesta återförsäljare säljer nämligen enbart kompletta sittsäckar. Det går att köpa nytt fodral – men ofta kan befintligt fodral lagas.

För att få svar kring lagning eller inte vände vi oss till en branschkollega, Tomas på Laglappen. Vad kan lagas och vad är utom all räddning?

En klassisk fatboy är tillverkad av slitstark canvas – går det att laga en reva?

Canvas är syntetiskt material så i så fall skulle vi rekommendera våra lagningslappar av nylon. Det är ett väldigt slitstarkt material som kan användas på canvas, nylon, segeltyg och andra liknande tygmaterial.

Vid skarvar och hörn kan däremot det vara mer utsatt. Då skulle vi istället rekommendera Tear Aid vilket oftast säljs för att laga luftmadrasser. Skillnaden är att dessa är lite elastiska. En del sittsäckar är även tillverkade av lite elastiskt material och då är det viktigt att även laglappen är elastisk. Annars kan den ”dra” sönder själva påsen. Kostar visserligen lite mer men hoppar barnen i säcken så kan det kanske vara värt det.

 

Canvas är klassiskt – men starkt bomullstyg är mjukare. Går även de med mjukare yttersäckar att lagas?

Ja, bomullstyg är kanske det material som är lättast att laga. Både för att limmet fästes rejält och att det är lätt att sy i om man önskar extra hållbarhet. En fördel är även att lagark kan köpas för bomull. De kan vara 12*45cm och klippas till rätt storlek.

Ett litet hål kan ju även lagas genom att en tyglapp (filt, klädesplagg, gardin) limmas ovanpå med textillim. Använd lim som namnges som textillim!  För extra stryka kan man även sy några stygn. Att limma fungerar riktigt bra och det håller. Det torkar fort. Problemet med textillim är att om man har lite tunt tyg kan det gå igenom.

Vill man kan man även göra något kul av revan genom att stryka på ett tygmärke med valfritt motiv. Dessa tygmärken sitter riktigt bra dem också och är av polyester.

 

Vid större skador – kan flera lappar ”ligga omlopp” och laga större yta?

Vi skulle inte rekommendera att sätta flera mindre laglappar omlopp. Det blir fler skarvar än nödvändigt. Då är det bättre att köpa ett riktigt stort tygmärke och stryka fast samt sy i kanterna. De största tygmärkena vi har är 23*23 cm. Det är sällan som en skada är större än så… På en sittsäck som utsätts för stora slitningar skulle jag varmt rekommendera att även sy några stygn.

Vissa frågar hur innersäckan ska lagas. Tips på det?

Det går att laga med en enkel bomullslapp. Men samtidigt behövs inget estetiskt eftersom det är en innerpåse. Kanske räcker det med att trä ett påslakan över befintlig påse? Eller laga med egna textilier från hemmet?

Om en trasig sittsäck klipps sönder för att skapa laglappar till de som bara är lite trasiga. Vad har ni för tips gällande storlek på laglappar, lim och montering?

Klipp ut en bit som är några centimeter större än själva hålet som ska lagas. Runda laglappens hörn för att minska risken att laglappen släpper i kanter. Därefter limmar man fast laglappen. Det är en smart och mycket billig lösning.

Fakta och åsikter i denna intervju är utifrån Laglappens verksamhet. Den behöver inte nödvändigtvis återspegla annan information på sittsäckar.se.