Laglapp till sittsäck – Alternativen

Har ni en reva eller skada på sittsäcken? Laga direkt med en laglapp för att minimera risken att innehållet åker ut. Välj rätt laglapp beroende på material på säcken.

Fatboy Laglapp – Canvas/Nylon

Den klassiska sittsäcken från Fatboy (Fatboy Original) är tillverkad av slitstarkt nylon. Skulle en skada uppstå rekommenderas deras eget reparationskit.

I lagningskittet ingår instruktioner, en liten limtub samt nylonlapp i den färg som önskas. Fördelen i att köpa originallappar är att färgen på lappen blir exakt som de nyanser som sittsäckarna är i.

Kan köpas för ca 40 kr

Lagningskitet kan även användas för att laga sittsäckar av andra märken – så länge det är nylon.

Gör rent vid skadan, lägg på lim på lappens baksida, applicera lappen – tryck!

Rengöringstips – Nylon är extremt enkelt att rengöra. De absolut flesta fläckar går bort med tvål och vatten. Vid missfärgningar kan en laglapp sättas över missfärgningen.

Laga skinn och mocka

Det finns flera exklusiva sittsäckar av skinn och mocka. De lagas på samma sätt som de klassiska nylonsäckarna men det krävs istället mockalapp. Dessa kan köpas i välsorterade textilbutiker och finns i en rad olika nyanser. Även dessa stryks på och kan även fästas genom att kanterna sys fast.

Kan köpas här för ca 60 kr

Det kan ofta vara svårt att få exakt den nyans som sittsäcken är i. Detta efter att nyanserna ändras allt eftersom de används. Då kan det vara enklare att köpa en lapp med annan nyans som matchar nuvarande nyans.

RengöringstipsRengöring av mocka sker enklast med mockaborste, mockakloss och mockaschampoo. Var extra försiktig när det gäller mocka då denna del av skinnet lätt suger åt sig vätska och får missfärgningar.

Är det skinn kan tvål och vatten först användas för att få bort fläcken. Går inte det finns speciella skinn- och läderprodukter som rengör på djupet.

Sittsäck av tyg

Har du sytt en egen sittsäck av tyg? Laga genom att sy ihop revan, sätta fast en laglapp eller sy fast en egen lapp. Varför inte kombinera olika slags tyger för att skapa en mer levande sittsäck. Ett par laglappar av gamla utslitna jeans kan sättas fast med tyglim. Kom ihåg att alltid sy rejält i kanten så att lapparna sitter fast. Barnens sittsäckar är troligtvis de som utsätts för alla störst prövning.

Tips: Innersäck

Välj gärna en sittsäckmed innersäck. Skulle det bli en större skada på yttersäcken kommer inte EPS-kulorna att ”forsa ut över hela rummet” då innersäcken håller dem på plats. Dessutom innebär detta även att yttersäcken lättare kan monteras av och tvättas, eller lagas, om så behövs.