Möblera ett stort vardagsrum – tips

Ett stort och luftigt vardagsrum kan kännas lyxigt men att skapa en inbjudande och ombonad känsla kan däremot vara ganska svårt. Det är lätt att det känns tomt och kalt så för att lyckas med möbleringen krävs en del planering. Nedan följer några bra tips för dig som ska inreda ett stort vardagsrum!

Dela in rummet i olika områden

Planering är A och O för att lyckas med inredningen i ett stort vardagsrum. Fundera på vad rummet ska användas till och vilka typer av möbler som är viktigast för att skapa ett funktionellt rum. Dela sedan in rummet i flera olika avdelningar, så kallade ”rum i rummet” – det minskar risken för att det ska kännas tomt och kalt. Olika avdelningar i ett vardagsrum kan till exempel vara:

  • TV-hörna – en TV-hörna är för dom flesta en given del i ett vardagsrum. Med mjuka soffor och andra sköna sittmöbler kan hörnan även bli en plats för umgänge.
  • Läs/Loungedel – En platsbyggd bänk med förvaring, några sköna saccosäckar eller en stor, maffig fåtölj – en läs- eller loungedel är perfekt utfyllnad i ett större rum.
  • Matplats – Att göra en del av vardagsrummet till en matsalsdel kan också vara en bra lösning i ett stort rum – det bjuder in till umgänge samtidigt som det kan vara både skönt och praktiskt att slippa sitta inne i köket vid måltiderna, där bänkarna ofta är belamrade med disk efter matlagningen.

Välj möbler i olika storlekar

För att ett stort och luftigt rum ska kännas inbjudande och ombonat är det viktigt att välja möbler som faktiskt passar storleken. En pytteliten soffa kommer till exempel inte göra sig särskilt bra i ett stort rum så det kan vara fördelaktigt att välja möbler i olika storlekar för att skapa en bra helhet.

Ett bra tips är att komplettera dom stora möblerna, så som soffan, med mindre – till exempel saccosäckar eller sittpuffar i olika modeller. Dessa kan enkelt flyttas runt efter behov för att skapa extra sittplatser i rummets olika delar.

Ett annat tips är att undvika att möblera längs väggarna – i stora rum kan soffor, fåtöljer, sittpuffar, matbord och annat flyttas in en bit i rummet placeras likt små öar. Det ger en varmare känsla och fyller dessutom ut rummet på ett snyggare sätt.