MUSIK- Beanbag Chair – Yo La Tengo

Istället för att tydligt sjunga om själva sittsäcken drar Yo La Tengo betydligt mer metaforiska paralleller till den här mjuka möbeln. Sittsäck nämns endast en gång i låten, och detta i den andra refrängen:

So bulldoze the new road
They’re driving, slash the beanbag chair
You held me for so very long but no more
So burn down the fireman’s fair

 

Texten är genomgående ganska abstrakt, och vad låten egentligen handlar om är det få som verkar veta. En användare på webbsajten Songmeanings.com tycker sig åtminstone ha lyckats tyda den sista raden i refrängen, den som går ”So burn down the fireman’s fair”, vilket ungefär kan översättas till ”Så bränn ner brandmännens marknad”. Så här lyder hans teori:

”Ja, alla brandmännen skulle gått till den här marknaden, eller festen. Ifall du sedan bränner ner marknaden, skulle det inte finnas några andra brandmän att komma till deras undsättning. Det är bara ironi tror jag.”

 

Hur det här relaterar till sittsäcken , och vilken betydelse den har i sammanhanget kan man nog bara spekulera kring. Kanske representerar sittsäcken något bekvämt och kravlöst, som sedan körs över och tas sönder med en bulldozer, som de två första raderna i andra refrängen (citerat ovan) antyder?

Andemeningen i låten tycks, med det här i åtanke, vara att bryta upp med det gamla och in med det nya – även om man kanske trivdes med det som var gammalt och bekvämt. I sista refrängen sjunger sångaren att en dröm har dött, men att han helt enkelt inte bryr sig.

So won’t you find me totally vague
A dream has died, see if I care
I loved you when I was young but no more
So burn down the fireman’s fair

Av de två sista raderna att döma handlar låten om en kärlekshistoria som sångaren, för det bästa på lång sikt, ville ut ifrån. Med det här i åtanke styrks den tidigare teorin ytterligare, att sittsäcken i den här låten står för något bekvämt och kravlöst – en slags undanflykt från det som egentligen behövs göras.

Sittsäcken är något man sjunker in i – och väl där kan det hända att man sitter alldeles för länge, även om man kanske borde resa på sig och ta tag i något. Precis som man (rent fysiskt) kan sjunka in i en sittsäck och glömma bort tid och åtaganden, är det kanske det som sångaren gjorde – fast på ett metaforiskt plan och i en kärleksrelation.

Att en bulldozer kommer och kör över sittsäcken kan i själva verket handla om det momentum sångaren kände, det som fick honom att resa sig och ta sig ut ur ett förhållande som inte gav honom något.

Yo La Tengo – Snabbfakta

  • Från: New Jersey, USA
  • Genre: Indie rock
  • Grundades: 1984 (spelar fortfarande)