Recension EPS-kulor

Förpackningen  finns i tre olika storlekar:

100 liter – Beställ här   360:-

400 liter – Beställ här  1150:-

600 liter – Beställ här  1750:-

En klassisk sittsäck rymmer 300 – 400 Liter  (Ca mått 135 x 180 cm)

(OBS – Efter att denna recension publicerats har Pusku Pusku valt att byta ut sina plastpåsar som EPS-kulorna levereras i. Nu är det mycket slitstark plast – hårdare än ICA-kassar) 

En sittsäck består av en ytterpåse och EPS-kulor. Ibland även innerpåse. Av dessa tre delar är det EPS-kulorna som skiljer sig minst åt mellan de olika märkena. Denna recension kan därmed ses som allmän för EPS-kulor även om just den förpackning som används är från Pusku Pusku.

Vad är EPS-kulor?

EPS-kulor är extremt små (storlek som en ärta) expanderbara polysterenkulor. Det är fyllningen som används i sittsäckar . Vill man fylla upp sin sittsäck lite extra, eller om man syr en egen, kan refill på EPS kulor köpas.

Refill

Refiller finns i olika storlekar och från olika fabrikat. Den låda som är på videon innehåller 200liter och kostar 599kr. Det är ett standardpris och man kan räkna med att få betala 2-3kr per liter av denna EPS –fyllning.

En normalstor sittsäck innehåller 300-350 liter vilket betyder att man måste beställa två lådor för att fylla en hel säck. Det gör att priset för bara fyllningen hamnar på 1200kr. Då är det nästan värt att köpa en helt ny sittsäck…

Men har man sytt en egen sittsäck eller bara vill fylla på sin nuvarande säck så är en refill ett bra alternativ.

Var försiktig

En stark rekommendation är att vara väldigt försiktig när man öppnar kartongen. Risken är annars att det kommer kulor över hela rummen. Påsarna som refillen kommer i är inte jättehållbara. Vi har råkat köra fingrarna genom plasten och därmed gjort hål i den. För att få ur refillen ur kartongen kan man istället hälla ut den. Var på ett golv som är lätt att dammsuga för det kommer att komma kulor lite överallt när man gör detta.

(OBS – Efter att denna recension publicerats har Pusku Pusku valt att byta ut sina plastpåsar som EPS-kulorna levereras i. Nu är det mycket slitstark plast – hårdare än ICA-kassar) 

Föra över till sittsäcken

Nästa steg är att föra över EPS-kulorna till en innersäck. Det är inte alla sittsäckar som har innersäck men det är en klar fördel utifrån att man lättare kan tvätta yttersäcken om det behövs. Innersäck kan köpas separat för 230-240kr. Det är relativt få märken som säljer innersäckar men man kan lätt använda samma innerpåse till nästan alla modeller.

En nackdel med innerpåsen är att öppningen är väldigt liten. Den är bara ca 2dm lång vilket gör att det är lite krångligt att få över EPS-kulorna. Det hade varit betydligt bättre om påsen hade haft en längre öppning just utifrån att det hade varit lättare att fylla upp den. Orsaken till den lilla öppningen? Det har vi ingen aning om…

Var två!

Går det att fylla en sittsäck ensam? Kanske – Men vi lyckades inte.

Är man två kan man lätt fylla sittsäcken. Är man tre går det ännu lättare…

Vi rekommenderar inte någon att testa själv. Inte alls. Om man inte älskar att dammsuga…

Samma från alla?

EPS-kulorna bör vara precis lika oavsett vilken fabrikör man köper ifrån. Vi gissar att de även levereras i liknande påse. Men vi har bara testat refill från Pusku Pusku och den levererades i en påse som var något för tunn.

(OBS – Efter att denna recension publicerats har Pusku Pusku valt att byta ut sina plastpåsar som EPS-kulorna levereras i. Nu är det mycket slitstark plast – hårdare än ICA-kassar) 

Den gick sönder två gånger när vi skulle få upp den ur kartongen. Sen lärde vi oss visserligen hur man skulle göra men en hållbarare transportpåse (som ligger i en kartong) är att önska. Men i övrigt fungerade EPS-kulorna bra och sittsäcken blev riktigt skön att använda.

(Tack till de två snygga och snälla ungdomar som hjälpte mig när jag insåg att ”ensam inte är stark”. I alla fall inte när det gäller att fylla sittsäckar med EPS-kulor)