Sittsäck ger bättre skolresultat

Många föräldrar andas säkert en kollektiv lättnades suck när de barnen återvänder till skolan. Men faktum är att det är tillbaka till ruta ett i den meningen att hemläxor och olika skolprojekt tas upp igen. Kanske är det dags att inrätta den perfekta studiemiljön där alla kan prestera optimalt och nå sin fulla potential? Låter det som en intressant tanke? Lösningen är sittsäck– i alla fall enligt viss forskning.

I regel väljer de flesta föräldrar ett mer traditionellt skrivbord med tillhörande möbler när det kommer till att inreda barnets rum för att få den bästa studiesituationen. Det kanske inte är så konstigt eftersom man länge trott på en strukturerad och disciplinär studiemiljö. Men nya studier visar att hårda trä och plaststolar, exempelvis, tenderar att öka barns rastlöshet och ger en bristande koncentration som följd.

Men man skall inte förglömma vikten av att barnet för stöd för ryggraden för att undvika belastningen på ben, rygg- och nackmusklerna. Ländryggen, bör vara i konstant kontakt med ryggstödet för att korrekt och bra stöd. En vanlig syn är annars att barnen böjer sig över skrivbordet med böjd rygg och böjda axlar. Det är också vanligt att glida ned i en stol och halvligga. Det är två positioner som garanterat orsakar rygg- och huvudverk och det leder på intet set till ett effektivt studerande.

Är en sittsäck bättre?

Men på senare tid har många utbildningsorganisationer nu börjat erkänna den inverkan som en korrekt sittposition har på studieresultatet. En sittsäck i bra kvalitet och fyllda med polystyrenpärlor som formar sig efter kroppens konturer ger bra stöd. Barn och ungdomar kan lättare fokusera sin uppmärksamhet på att till exempel läsa, och studera när de sitter i en sittsäck utan att distraheras.

Valet av en sittsäck med en högre rygg, såsom en droppformad säck säkerställer att halsen och huvudet får tillräckligt stöd. Medan en mer mångsidig sittsäck till barnen ger möjligheten att sitta på ett mer varierat sätt för att hålla musklerna avslappnade och lederna flexibla. Sittsäckar ger också ett större ekonomiskt värde jämfört med vanliga stolar eftersom de är bättre ergonomiskt utformade men också billiga i inköpspris. Dessutom har de lite mindre sittsäckarna till barn också ofta ett slitstarkare tyg för att minimera risken för revor och hål. Även detta bidrar till en lägre ekonomisk kostnad på sikt då de sällan går sönder. De är dessutom ofta 100 % vattenavvisande och tvättbara. Materialet går oftast i mjuk bomull. Designen som sådan varierar ofta kraftigt, likaså de olika färgsättningarna. Det gör det enkelt att hitta en unik produkt som passar den egna smaken och livsstilen.

Leta upp en tyst, lugn plats som lämpar sig att studera på. Det i samband med god ljussättning och rätt sittställning gör att barn och tonåringar arbeta mer effektivt, vilket i sin tur leder till mindre stress. Föräldrar kan förhoppningsvis i sin tur ägna något mindre tid åt tjat och oro.

Läs rapporten här