Sittsäckar ersätter all världens vapen!

Kommer sittsäckar att fasa ut alla världens vapen? Det är åtminstone vad en svensk ideell förening, Sittsäckar För Världsfred, vill åstadkomma. Många skulle hävda att de redan är på god väg. Senast i raden av aktioner är ett samarbete med Försvarsmakten, där en sittsäck nu skickas med i exporten av stridsflygplan.

 Att representanter från försvaret länge har fört ”rundabordssamtal” med Sittsäckar För Världsfred (SFV) är ingen hemlighet. Få känner nog dock till att sittsäckar nu kommer att skickas med i exporten av svenska stridsflygplan.

Sittsäck är en säck som SFV låtit specialtillverka. På både fram- och baksida finns ett meddelande med ”Sov mer – kriga mindre” tryckt.

Hoppas kunna påverka ledare

Budskapet som är tryckt hoppas SFV ska påverka enskilda ledare. Annie Johansson, representant för SFV, säger att sittsäck har en stark symbolisk betydelse.

”Det finns en anledning till att vi jobbar med just aittsäckar . De har en stark symbolisk betydelse som manar till avslappning, lugn och relationsbygge. Vi vill få in dessa ledord i världsledarnas tankegångar.”

Hur pass stor effekt tror du detta har? Kommer inte den ansvarige hos respektive lands försvar helt enkelt göra sig av med sittsäcken när den upptäcks? 

”Det här kommer garanterat att nå fram till ledare i det land de skickas ut till. Vi har nämligen gömt sittsäckarna ganska väl. Faktum är att vi bytt ut dem mot planets bomber och robotar. Vid nästa stora övning kommer beslutsfattare och befälhavare att bli väldigt förvånade.”

Vad händer då om landet behöver försvara sig mot ett angrepp? 

”Vår vision är att samtliga flygvapen runt om i världen ska vara bestyckade med sittsäckar . På så vis skjuter de inga bomber, missiler eller robotar mot varandra och vi kan drastiskt minska antalet förluster i beväpnade konflikter.”

Jobbar på ett större urval

I samtal med tillverkare av sittsäckar och vapenfabriker arbetar SFV kontinuerligt på att byta ut krigsmakternas vapen mot lite mildare medel.

–”Idag är det stridsflygplanens missiler och bomber som ersätts av sittsäckar . Imorgon kan det finnas automatkarbiner som skjuter EPS-kulor och granatkastare som avfyrar små sittpuffar. På sikt vill vi fasa ut traditionella vapen mot vad vi kallar för sittsäcks-vapen.”

Huruvida det här kommer påverka marknadsvärdet på svenska stridsflygplan i framtiden återstår att se, menar Annie.

”Våra preliminära beräkningar visar att vår aktion kommer att gynna Sverige ekonomiskt. De sittsäckar som numera bestyckar stridsflygplanen kostar ungefär 1000 kronor styck. Sverige kan alltså höja priset med 1000 kronor för varje plan.”

(Artikeln kan ev. hamna under den icke-journalistiska ådran ”Alternativ fakta”)