sittsäckar räddar trötta flyttfåglar

En stor last sittsäckar har tappats ut i Östersjön, vilket har fått miljörättsorganisationer världen över att rasa – fram tills igår, då ett förbipasserande skepp gjorde en makaber upptäckt. 
Det var för några dagar sedan som en containerlast med sittsäckar ramlade av ett fartyg i Östersjön. Kaptenen har fått mycket kritik för att ha valt att genomföra transporten trots det tuffa vädret. Kritiken har kommit från flera håll, inte minst från miljöorganisationer som påpekar riskerna med att lasten inte är helt förseglad.

Miljöfarliga sopor – eller hem för flyttfåglar?

Det som föll ut var sittsäckar i flytbara modeller. För närvarande flyter alltså det som kallas för en ”sittsäcksskärgård” runt med Östersjöns vattenströmmar. Det här har kommit som en räddning för många av våra flyttfåglar, som har gjort sittsäcksskärgården till en plats att vila. Dessutom har en rad olika arter av stannfåglar setts häcka här.

En ny turistattraktion

Trots att Östersjöns nya skärgård inte funnits längre än i ett par dagar, har det redan blivit en turistattraktion. Researrangörer och turistföretag i bland annat Tallin, Helsingfors och Stockholm har redan anordnat turer ut till den nya skärgården. Stockholmsbaserade företaget Trips and Sightseeings ser stora möjligheter med sittsäcksskärgården.

”Vi planerar att öppna upp en turistanläggning på sittsäckarna . Vi har redan en grupp investerare i ryggen som står bakom vår vision. I ett inledande skede skall det finnas restauranger och hotell. I ett framtida skede kommer det att finnas bergochdalbanor, vattenrutschkanor, höghöjdsbanor och en massa mer kul”, säger VD:n för Trips and Sightseeings.

Kommer det inte krävas någon typ av fundament för att säckarna ska bli tillräckligt stabila att bygga på?

”Vi kommer att bygga allt i sittsäckar . Det kommer bli världsunikt.”

 

Nyhet producerad av AFAB (Alternativ Fakta AB)