Sittsäcken som alla älskar! ”Det är bättre än en kram från mannen”

Att skilsmässotalen ökar i Sverige och i stora delar av västvärlden är ingen hemlighet. Många har hittills spekulerat i att det rör sig om ett mer modernt samhälle, där sekulära värderingar tar större plats. Forskaren Martin Ågren har dock kommit till andra slutsatser.

Viss skillnad märks i olika länders skilsmässotal, beroende på hur religiösa landets invånare är. Men är det verkligen så enkelt? Forskaren och relationsexperten Martin Ågren menar att det finns många potentiella anledningar, men att materiella ting kan ha en stor inverkan.

”Det finns undersökningar som visar att ett överflöd av materiella egendomar kan göra att man glömmer bort sin partner lite grann. Att till exempel välja att slappa i sittsäcken en kväll, istället för att krama mannen, kan sätta en snöboll i rullning som bara blir större och större. Till slut går den inte att stoppa”, säger Martin.

Användningen av Tävling – Vinnn en sittsäck till en vänkan regleras av staten

De ökande skilsmässotalen är något som samhället gärna inte vill bidra till. Pyvääntilä Kuskinenkakkalainenhyvää, hälsominister i den finska regeringen, har redan lagt ett förslag om åldersgräns på sittsäckar.

”Sittsäckar är den pryl, i Finland, som vi märkt korrelerar högst med ökade skilsmässotal. Därför tycker vi det är viktigt att reglera användandet av dem för samhällets bästa. Vi i regeringen har därför lagt en proposition om att införa en åldersgräns på dem”, säger Kuskinenkakkalainenhyvää.

En åldersgräns? Hur ska det hjälpa de ökande skilsmässotalen? 

”Jo, siffrorna visar ju att man är mer benägen att vara gift om man är över 25 år gammal. Vi vill därför fästa det i lag att sittsäckar inte får säljas till personer över 25, då det kan leda till skilsmässa. Vi tycker det är bättre att barnen får ha dem.”

Huruvida Sverige kommer att införa liknande stadgar som Finland återstår att se. Vi har sökt näringsministern för en kommentar.

Källa: AFAB (Alternativ Fakta AB)