Stereolab – Neon Beanbag

Soundet man möts av när man sätter på den här låten är precis så experimentellt man förväntar sig av låtens titel. Titeln, som ungefär kan översättas till ”neonfärgad sittsäck”, är nämligen helt i enlighet med Stereolabs koncept – färgglatt, och något psykedeliskt.

Precis som musiken inte följer några klassiska konventioner om musikteori och vilka ackord som egentligen fungerar med varandra – gör texten detsamma. Istället för klassiska formuleringar där man relativt snabbt förstår handlingen, har Stereolab här författat en låttext som går att tolka på hur många sätt som helst.

I’m sad to see that you are sad
I’m sad to see that you are sad
But there’s nothing to be sad about
Really nothing to feel bad about

There she was standing peacefully
Sending the message through telepathy
Way beyond the speculation
Furthest away from any condition

Genomgående för låten är att den har en känsla av lekfullhet och en avsaknad av hämningar som speglas både i musiken och i texten. I jakten på att försöka tolka låten lite mer precist, har vi kikat in musikvideon – men även här är det svårt att säga något mer än det som redan är sagt; lekfullt, färgglatt och psykedeliskt.

Stereolab tar det mest bisarra från epoken kring 60-talet och blandar det med musikproduktioner och arrangemang som fullkomligt skriker 90-tal. Det bästa är nog att försöka sluta analysera den här låten och istället luta sig tillbaka – förslagsvis i en neonfärgad sittsäck- och bara lyssna.

Stereolab – Snabbfakta

  • Från: London, Storbritannien
  • Genre: Indie pop/indie rock
  • Grundades: 1990 (splittrades 2009)