Svenskarna mer och mer avslappade. Sittsäcksfredagen är den nya tacofredagen

I en färsk rapport från Statistiska Organisationsförbundet går det att läsa om svenskarnas nya fredagsvanor. Allt fler väljer bort tacos för att istället slappa i sittsäcken. – Det här kan få oanade konsekvenser för samhällsutvecklingen, säger Christian Löwing, ansvarig för undersökningen. 

Att tacofredagen är på väg att slussas ut var det nog få som trodde. I takt med att allt fler sittsäcken  går att se i svenska hem idag är det dock inget konstigt. Åtminstone om man får tro Christian, metodstatistiker på Statistiska Organisationsförbundet.

  • ­Vi har tidigare sett att brukandet av en sittsäck korrelerar med minskad aktivitet generellt. Därtill har vi även noterat att fredagen är den dag i veckan då sittsäckarna används som flitigast. Resultaten bekräftar alltså bara vår tes.

Kan få konsekvenser på samhället

De nya vanorna riskerar att orsaka allvarliga konsekvenser för samhället. Visserligen har sittsäckar funnits sedan 60-talet i Sverige, men bekvämligheten i kombination med modern teknik som surfplattor och bärbara datorer är oroväckande, menar Christian.

– Visserligen har sittsäckar funnits ett tag, men kombinationen sittsäck och modern teknik riskerar att lamslå Sverige. Folk riskerar helt enkelt att bli kvar i sittsäcken hela dagarna. På sin höjd går de upp för att hämta något gott att dricka eller äta. Faktum är att vi räknar med att Sverige kraftigt kommer öka sina genomsnittliga sovtimmar från 7 till 22. Per dygn. 

­

Ville slå larm tidigare

Nyheten har slagit ner som en bomb i Sverige efter att rapporten offentliggjordes. På frågan om varför Statistiska Organisationsförbundet, om de nu har förutsett utvecklingen, inte larmat tidigare, svarar Christian något svävande och osammanhängande.

– Att vi inte slog larm om detta beror på flera faktorer.. som… ehm, var svåra…z… att förutse.

Men känner ni inte att ni har ett ansvar gentemot samhället att informera om detta?

 –Vi ville informera… Men det… Det var ju som så att.. zzz… Zzzz….zzz..

Här avbryts plötsligt intervjun då Christian blir onåbar. Det enda som hörs i telefonen är nu snarkningar och prasslandet av något som låter som en slags plastig säck.