Sy sittsäck

Utbudet av sittsäckar är idag mycket stort i Sverige. Bara på sittsäckar.se finns över 75 olika modeller. Men för den som vill ha en helt personlig modell är enda vägen att sy sittsäck själv.

Det enklaste är att göra en rektangulär modell och sedan köpa refill från något av de märken som tillverkar säckarna för att fylla sin modell med.

En rekommendation är att sy i två lager. Då kan ytterlagret lätt tas bort om de behöver tvättas.

Material till egen sittsäck

Ytterpåsen: Välj ett grövre tyg (möbeltyg). Då håller det mot små rispor, smuts och att man hastigt sätter sig i den. Ska modellen bli 120 gånger 150cm så ta ett tyg som är 125cm gånger 3,20 gånger.

Innerpåsen: Här räcker det med ett tunt tyg. Det går exempelvis bra att använda ett lakan eller annat billigt tyg. Klipp detta i samma storlek som ytterpåsen.

Stängning: Enklast är kardborreband. Välj lika längd som bredden på påsen dvs i detta fall 125cm.

Fyllningen: Beroende på storlek behöver man olika mycket fyllning. Till denna modell krävs ca 350liter små EPS-kulor.

Sy

Börja med innerpåsen. Gör denna 5cm mindre i alla mått mot vad som sedan ytterpåsen kommer att göras. Det gör att påsen lättare kan tas ut och läggas in. Därmed kan man lätt ta ut innerpåsen om sittsäckens ytterpåse behöver tvättas eller bytas ut.

Fyll innerpåsen med EPS-kulorna. Detta låter enklare än vad det är. Dessa kulor är extremt lätta och sprids lätt i luften om man inte är försiktig. Se på videon nedan hur man enklast får ner kulorna. Det är alltså en fördel att vara två.

Nu är det dags att sy ytterpåsen. Sy med zick-zack runt tyget och vik det sedan på mitten med rätan utåt. Det blir som att sy ett örngott! Precis som på ett örngott så ska det vara överlapp längst upp.

Fäst kardborrebandet på den överlappande delen och sedan på påsen. Nåla och sy kanterna. Vänd sedan tyget ut och in (så sömmarna kommer på insidan) och peta in innerpåsen i ytterpåsen.

Källa: HD.se