Sy en sittsäck

Att sy en egen sittsäck är inte alls så svårt som man kan tro. Man får dessutom en mer personlig sittsäck som ingen annan har.

 

Gör det enkelt

Enklaste designen är förstås att härma den stora sittsäcken Fatboy som är som en riktigt stor kudde. I och med att man syr den själv har man också valfriheten att välja hur stor eller liten den ska vara och sen fylla den själv med EPS-kulor eller annat.

Tänk efter före

Vi har här valt att göra en innerpåse som har en dragkedja så att det är möjligt att fylla på med mer kulor. Alternativet är annars att lämna en liten öppning som man sedan syr ihop.

Val av tyg

Yttersäcken har sytts i ett recycle tyg, alltså ett tyg som gjorts av överblivet tyg och bildat ett kraftigt tyg jämförbart med denim. Det ger ett hållbart och slitstarkt material som med fördel kan sprayas med impregnering för att stå emot väta och smuts bättre.

Rätt nål

När man syr i olika tyger är det viktigt att synålen är anpassad efter tyget. För klen nål till ett kraftigt tyg kommer att gå sönder väldigt fort. Fråga gärna i tygaffären.

Tidsåtgång för 1 sittsäck med innersäck: ca 2 timmar

Det här behöver du:

 • Lakansväv för innerpåsen
 • En dragkedja för innerpåsen, ca 28 cm räcker.
 • Vanlig sytråd
 • Kraftigt tyg, gärna denim eller möbeltyg för ytterpåsen. Eftersom säcken ska sys ihop behöver du dubbelt så mycket tyg plus ca 20 cm för sömnsmån.
 • Extra stark tråd för kraftigt tyg
 • Synål anpassad för kraftigt tyg till symaskinen
 • Extra bred kardborrband (5 cm) för ytterpåsen, lika långt som bredden på tyget.
 • Sax
 • Symaskin
 • Strykjärn

Så här syr du en sittsäck i form av en kudde

 1. att sy en sittsäckBestäm först i vilken storlek du vill göra säcken. Här har vi valt att göra en stor på 150 x ca 180 cm och en på 150 x 100 cm.
 2. Börja att sy innerpåsen. Kom ihåg att den ska vara lite mindre än ytterpåsen. Sicksacka kortsidorna så att de inte repar upp sig. Använd strykjärnet och stryk en fåll på kortsidorna innan du nålar fast dragkedjan och syr på den. Dubbelvik tyget och sy ihop kortsidan och sedan långsidorna. Glöm inte att öppna dragkedjan innan allt är ihopsytt så att du kan vända ut och in på påsen.
 3. Dags att få ihop ytterpåsen. Byt till den extra starka sytråden och synål anpassad för tyget. Sicksacka kortsidorna. Om tyget är kraftigt kan du fålla och sy på kardborrbandet samtidigt men låt inte kardborren gå hela vägen ut till kanterna för då kommer det bli för tjockt att sy. Dubbelvik tyget och lägg sidorna räta mot räta. Sy ihop långsidorna med raksöm. Vänd på säcken. Om du vill kan du sy en söm ca 10 cm in för att skapa en ram runt.
 4. Dags att fylla innerpåsen med frigolitkulor. . Drag ihop dragkedjan och sätt i innersäcken i den stora säcken.

Färdigt!

Sy en sittsäck så syr du en sacco  skapa sittsäckar Sy sittsäckar